Laatste alarmering:
Datum 11|08 Tijd 23:18:25 (inci-07) Buitenbrand 't Spiek Beilen 038331 Prio Hoog Eenheid | Beilen - TS 27-11 Brandweer Midden Drenthe Drenthe
vrijdag 17 augustus 2018

Archief

Milde temperatuur bij Nieuwjaarsduik in De Wijk

Gemaakt: Maandag, 01 januari 2018 19:33

DE WIJK /IJHORST- Duik voor Doelen. Zo wordt de nieuwjaarsduik genoemd die de motorclub De Antrappers uit de Wijk op maandag 1 januari 2018 organiseerde. Dit is de dertiende maal dat de club deze duik op nieuwjaarsmiddag hield. In 2005 was het als grap begonnen om hun jubileum jaar met een frisse start te beginnen. De animo en het enthousiasme bij de deelnemers en het publiek is de laatste jaren zo groot geweest dat men er bijna niet meer onderuit kan om dit jaarlijks te organiseren, hoewel het eigenlijk een eenmalige actie zou zijn. Ook wordt er vanuit IJhorst de laatste jaren lekker meegedoken. De organisatie van het Oud/ en Nieuwfeest (beter bekend als de jongens van de Tente) activeren elk jaar zoveel mogelijk duikers voor de koude sprong en komen zelf met een voorstel voor het goede doel waarvoor zij duiken.


In 2018 werd er dus ook weer gedoken voor goede doelen. Dit zijn voor De Wijk Stichting Sint, die elk jaar het Sinterklaasfeest in De Wijk willen blijven organiseren. Voor IJhorst is dit voor de bouw van een uitkijktoren in het Reestdal door de Dorpsraad. Voorts ondersteunen wij met de duik de actie van Unox, waardoor er per deelnemer 1 euro naar de voedselbank gaat. En om in de Sint gedachte te blijven krijgen alle aangemelde doelen dit jaar een donatie.


Duikers komen uit de gehele regio. Het is de bedoeling dat de duikers (zich laten) sponseren voor minimaal vijf Euro, wat dan ter beschikking gesteld wordt van goede doelen. (Mogen dit natuurlijk ook zelf betalen.)


Er kon worden deelgenomen door iedereen, uit De Wijk en IJhorst, en natuurlijk ver daarbuiten, die het jaar fris wil gaan starten en de leeftijd deed ook niet terzake, als je maar kan zwemmen, want je duikt (lees springt) voor eigen risico.


De Nieuwjaarsduik vond plaats in de Reest nabij de brug aan de Julianaweg.

Automobilist waait van de A28 bij Beilen

Gemaakt: Woensdag, 03 januari 2018 16:57

BEILEN – Een automobilist is woensdagochtend van de A28 bij Beilen gewaaid dor de stormachtige wind en in een weiland tot stilstand gekomen.

 

De bestuurder raakte dermate gewond dat hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. De storm zwakt inmiddels verder af, code oranje is opgeheven.

Bijeenkomst locatiekeuze voortgezet onderwijs

Gemaakt: Maandag, 08 januari 2018 19:11

BEILEN - Graag nodigt de gemeente u uit voor een bijeenkomst over de locatiekeuze voor de nieuwbouw voortgezet onderwijs in Beilen. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 16 januari om 20.00 uur in gemeentehuis in Beilen.

 

In de afgelopen periode hebben wij alle mogelijke locaties in het gebied de Haven in beeld gebracht. Tijdens de bijeenkomst lichten wij deze locaties toe en willen wij graag met u van gedachten wisselen over de verschillende mogelijkheden.

Acht kilometer file op A28 Hooghalen - Assen

Gemaakt: Dinsdag, 09 januari 2018 19:01

ASSEN – Op de A28 ontstond dinsdagavond tijdens de spits een file van acht kilometer tussen Hooghalen en Assen. Op dit traject waren drie aanrijdingen gebeurd.

 

Het zou om zogenaamde kop staart ongevallen gaan waarbij geen gewonden zijn gevallen. Wel ontstond er verkeersoverlast. Een aantal auto's werden door een berger afgesleept.

Gemeente Midden-Drenthe organiseert tweede avond culturele gemeente

Gemaakt: Woensdag, 10 januari 2018 18:59

WESTERBORK - Op dinsdagavond 16 januari a.s. organiseert de gemeente een vervolgbijeenkomst om te brainstormen over Culturele Gemeente van Drenthe. Eind november 2017 was de eerste brainstormavond.

 

Welkom!
De gemeente nodigt verenigingen, instanties, het onderwijs, maar ook individuele inwoners uit om het culturele jaar (september 2019 / september 2020) verder vorm te geven.

 

Terugblik 27 november
De eerste brainstormavond op 27 november heeft fantastische ideeën ingebracht! Misschien zijn in de afgelopen weken nieuwe ideeën bedacht? Het zou zo maar kunnen. Het is nu zaak om te kijken hoe we verder gaan met de ideeën en hoe we van alle verschillende activiteiten een samenhangend geheel kunnen maken.

 

Inhoud avond
Op 16 januari willen we in kaart brengen met welke ideeën we verder gaan, hoe die verspreid zijn over de gemeente én over het jaar en hoe ze op elkaar aansluiten. We willen immers dat het een groot, gezamenlijk feest wordt! De avond vindt plaats in zalencentrum Meursinge, Westerbork. Inloop vanaf 19:30 uur, start om 20:00 uur.

 

Aanmelden
In verband met de organisatie van de avond horen we graag wie we mogen verwelkomen. U kunt zich aanmelden via: m.vandenadortbos@middendrenthe.nl . Komt u met meerdere personen namens één vereniging, stichting, organisatie of school? Geef dan alle namen door.

Ik heb een Nefit cv-ketel: wat nu?

Gemaakt: Donderdag, 11 januari 2018 00:12

Afgelopen dagen verschenen in de media berichten over mankementen aan Nefit cv-ketels van het type Topline, die zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009. Door een niet goed werkend onderdeel zou er een verhoogd risico zijn op brand en op koolmonoxidevergiftiging (CO), blijkt uit een onderzoek in opdracht van RTL Nieuws.

 

Nefit heeft in februari 2017 gemeld dat een onderdeel van de betreffende cv-ketels vervangen moet worden in verband met brandgevaar. Eigenaren van deze ketels en installateurs zijn hierover geïnformeerd. De onderzoekers die in opdracht van RTL Nieuws het onderzoek hebben uitgevoerd, geven aan dat hiermee het probleem niet verholpen zou zijn. Nefit heeft aangekondigd dat ze onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de Nefit Topline cv-ketels. Heb je een Nefit Topline cv-ketel uit het jaar 2006 t/m 2009 en twijfel je over de veiligheid van de ketel, neem dan contact op met Nefit of met uw installateur.

 

Hang een CO-melder op
Elke (moderne) cv-ketel kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Bijvoorbeeld als deze niet goed is afgesteld of bij een defect aan het rookgas afvoerkanaal. Laat daarom de ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een erkend installateur. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel hangt en plaats een koolmonoxidemelder. Geef de sluipmoordenaar CO geen kans in jouw huis!

 

Meer informatie over koolmonoxide lees je hier.

Heeft u ook een e-mail gekregen die afkomstig lijkt van Facebook?

Gemaakt: Vrijdag, 12 januari 2018 02:00

Heeft u ook een e-mail gekregen die afkomstig lijkt van Facebook? Let dan op, want er zijn valse mails in omloop.

 

In dit geval wordt de indruk gewekt dat de gebruiker zijn e-mailadres gewijzigd heeft. Als de gebruiker dat niet gedaan heeft, dient hij op een link te klikken. Zogenaamd moet hij in actie komen om zijn account te beveiligen. De e-mail lijkt een originele veiligheidswaarschuwing die Facebook in werkelijkheid ook stuurt, maar dat is het niet.

 

Advies
Negeer deze e-mail, deze is nep. Klik nooit zomaar op een link, maar controleer deze altijd even door er met uw muis boven te hangen. In dit geval hebben oplichters hun best gedaan het webadres achter de link betrouwbaar te laten lijken. In plaats van Facebook.com begint deze met Fazeboock.comyr... . Iemand die niet goed kijkt kan denken dat het om een originele link gaat.

 

Bron: Fraudehelpdesk

Gemeente Midden-Drenthe met bouwlocaties op Beurs Bouwplan in TT Hal

Gemaakt: Zondag, 14 januari 2018 17:19

ASSEN - Ook dit jaar is de gemeente Midden-Drenthe aanwezig op de beurs 'Bouwplan, Thuis in Wonen' in de TT hal in Assen. De beurs vindt plaats van donderdag 25 t/m zaterdag 27 januari 2018.

 

Tijdens de beurs geeft de gemeente informatie over beschikbare bouwkavels in diverse dorpen. Daarnaast kunnen belangstellenden informatie krijgen over de nieuwe woningbouwlocatie 'Lievingerveld'.

 

Kavels
Tijdens de beurs geeft de gemeente informatie over de beschikbare gemeentelijke kavels in de dorpen: Bovensmilde, Drijber, Hijken, Hoogersmilde, Hooghalen, Nieuw-Balinge, Oranje, Witteveen en Zwiggelte. Zowel inwoners van Midden-Drenthe als belangstellenden van buiten de gemeente kunnen zich inschrijven voor een kavel.

 

Lievingerveld
Belangstellenden kunnen zich tijdens de beursdagen ook laten informeren over Lievingerveld. Dit is een nieuwe woningbouwlocatie in de buurt van Beilen waar potentiële bewoners veel keuzevrijheid hebben om hun eigen woondroom te realiseren. Deze manier van ontwikkelen is een unieke kans voor mensen die graag zelf zaken uitzoeken, organiseren en realiseren.

 

Duurzaamheid
Naast informatie over nieuwbouwlocaties, geeft de gemeente ook informatie over duurzaamheidsmaatregelen en hoe men in aanmerking komt voor gratis energieadvies.

 

Meer informatie
Deze beurs over (ver)bouwen én wonen wordt gehouden op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari in de TT hal in Assen. Openingstijden: donderdag en vrijdag van 14.00 tot 21:30 uur en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Meer info op www.beursbouwplan.nl

Boom valt over de A28 bij Beilen

Gemaakt: Donderdag, 18 januari 2018 17:06

BEILEN - Op de A28 tussen Spier en Beilen zijn twee rijbanen afgesloten geweest in verband met een boom over de weg.

 

De westerstorm van donderdag had lokaal in Drenthe windkracht 8 wat voor overlast zorgde. De brandweer is ter plaatse geweest om de boom te verwijderen. Het verkeerd werd via de vluchtstrook omgeleid.

Zwaar gewonde bij ongeval in Hijken

Gemaakt: Vrijdag, 26 januari 2018 01:40

HIJKEN – Een 60-jarige automobiliste uit Hijken is donderdagavond 25 januari omstreeks 23.15 uur ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Beilerstraat.


Door nog onbekende oorzaak is de auto van de weg in de slootklant geraakt. Hulpdiensten, waaronder de traumaheli kwamen hulp bieden. Het ernstig gewonde slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

 

Onderzoek
De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van dit verkeersongeval.

Midden-Drenthe stelt geld beschikbaar voor energieneutraal bouwen

Gemaakt: Vrijdag, 26 januari 2018 19:44

MIDDEN-DRENTHE - Vanaf 1 maart 2018 start de gemeente Midden-Drenthe met de regeling 'stimulering energieneutraal bouwen'. Een regeling waarbij voor de bouw van een energiezuinige woning een bijdrage beschikbaar is van € 5.000,00.

 

Wethouder Dennis Bouwman: 'We vinden het belangrijk dat woningen energieneutraal zijn. Met deze regeling willen we mensen stimuleren om hun woning energieneutraal te bouwen. Het mooie van deze regeling is dat het bedrag niet afhankelijk is van de grootte van de woning of de grootte van de kavel. Zo kan iedereen die een energieneutrale woning wil bouwen en voldoet aan de voorwaarden gebruik van de regeling maken'.

 

Regeling stimulering energieneutraal bouwen

De regeling loopt van 1 maart tot 1 januari 2020 en geldt alleen voor het bouwen van een woning op particuliere kavels en op kavels die van de gemeente gekocht zijn. Na 1 januari 2020 moeten alle nieuwbouw woningen (bijna) energieneutraal zijn. Totaal is voor de regeling € 200.000,00 beschikbaar. Midden-Drenthe heeft in diverse kernen woningbouwkavels te koop. Meer informatie over de woningbouwkavels is onderaan dit bericht te vinden. Informatie over de stimuleringsregeling kunt u krijgen door contact op te nemen met de heer Christiaan Viersen via (0593) 53 94 54.


Woonplan

De regeling sluit mooi aan bij één van de actiepunten uit het onlangs vastgestelde Woonplan. In dit Woonplan staat dat de gemeente een impuls wil geven aan kwaliteitsverbetering en verduurzaming van woningen.

 

Gemeenteraad

Het voorstel van het college over de regeling 'stimulering energieneutraal bouwen' gaat in februari naar de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt het besluit over de regeling.

Automobilist raakt van de weg en botst tegen boom

Gemaakt: Zondag, 28 januari 2018 16:13

WESTERBORK - Zondagochtend rond zes uur is op de Beilerstraat tussen Westerbork en Beilen een personenauto tegen een boom gebotst. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurder de macht over het stuur belandde in de berm en botste frontaal op een boom.

 

De bestuurder is nagekeken in de ambulance maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied

Gemaakt: Woensdag, 31 januari 2018 16:18

REGIO - Er is een nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied in Groningen. Vanaf 1 maart 2018 kan iedere bewoner met een melding van nieuwe schade, of met vragen over een schademelding die na 31 maart 2017 bij Centrum Veilig Wonen (CVW) is gedaan, terecht bij de Tijdelijke Commissie mijnbouwschade Groningen.

 

De Commissie functioneert niet alleen onafhankelijk van NAM, maar ook onafhankelijk van het kabinet en decentrale overheden. De Commissie wordt bij haar taken ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zorgt vanaf dat moment voor de praktische uitvoering van het protocol. Tot 1 maart kunnen gedupeerden terecht bij CVW : www.centrumveiligwonen.nl. Kijk voor meer informatie over het nieuwe schadeprotocol op: www.rijksoverheid.nl/schadedoorgaswinning

Koninklijke Luchtmacht oefent met helikopters

Gemaakt: Vrijdag, 02 februari 2018 17:52

REGIO - Van 5 tot en met 23 februari (op weekdagen) trainen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht tijdens de oefening HWIC/TAC NL in het oosten van Nederland.


Tijdens deze oefening vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Deelen en trainen de helikopterbemanningen onder andere het vliegen onder verhoogde dreiging en worden vliegers en loadmasters opgeleid tot wapeninstructeurs.

 

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat u toch overlast ondervindt, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is ook het gratis telefoonnummer (0800) 0226033 bereikbaar.

Inbraakcijfers Drenthe 2017 bekend: Meeste inbraken in Coevorden

Gemaakt: Vrijdag, 09 februari 2018 17:07

DRENTHE - In Drenthe is in 2017 het vaakst ingebroken in Coevorden. Inwoners van Aa en Hunze kampten met de minste woninginbraken. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 analyseerde. Gemiddeld hadden Drenten te maken met 2,9 inbraken per 1.000 inwoners. Dit aantal ligt net hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,8.

 

Meeste inbraken in Coevorden, Hoogeveen en Noordenveld

De meeste woninginbraken vonden plaats in Coevorden. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 3,6 personen de dupe van een woninginbraak. Coevorden wordt gevolgd door Hoogeveen, waar per 1.000 inwoners bij 3,5 slachtoffer waren van een woninginbraak. Noordenveld bekleedt de derde plaats in het klassement. In Noordenveld worden er per 1.000 inwoners 2,7 inbraken gepleegd.

 

Minste inbraken in Aa en Hunze, Tynaarlo en Emmen

De minste woninginbraken vonden plaats in Aa en Hunze. Hier werden gemiddeld 1,9 inbraken gepleegd. De een-na veiligste gemeente qua woninginbraken is Tynaarlo, waar gemiddeld 2 woninginbraken worden gepleegd. Tynaarlo wordt gevolgd door Emmen, waar er per 1.000 inwoners gemiddeld 2,2 inbraken werden gerapporteerd.

 

Meeste inbrekers gebruiken de achterdeur

Inbrekers hebben verschillende mogelijkheden om een woning te betreden. De meeste inbrekers doen dit via de achterdeur (36%). Naast de achterdeur komen inbrekers ook vaak via de voordeur binnen (21%) en via een raam op de benedenverdieping (23%).

 

Bekijk HIER het volledige overzicht van inbraken per regio, data over inbraakmethoden en inbraakpreventietips.

Woning in Westerbork onbewoonbaar door brand

Gemaakt: Maandag, 12 februari 2018 15:50

WESTERBORK – Aan de Nijkampen in Westerbork is maandagmiddag een woning uitgebrand. Het vuur is vermoedelijk ontstaan op de benedenverdieping die dan ook uitbrandde. Over de oorzaak is niets bekend.

 

De brandweer heeft de brand onder controle. De woning is door de brand onbewoonbaar geworden. De bewoners zijn door de buren opgevangen. Er raakte niemand gewond.

Vrouw naar ziekenhuis na woningbrand in Hooghalen

Gemaakt: Zaterdag, 17 februari 2018 16:08

HOOGHALEN - Zaterdagmiddag 17 februari vond er een woningbrand plaats aan de Schotelkamp in Hooghalen. Een gordijn vatte volgens omstanders vlam in een slaapkamer.

 

Een buurvrouw hoorde de rookmelder afgaan en belde de brandweer. De vrouw die thuis was kreeg zoveel rook binnen dat ze ter controle met de ambulance naar het ziekenhuis werd overgebracht. De brandweer heeft de brand geblust. De schade viel mee.

Kantoor unit brandt af in Hijken

Gemaakt: Zondag, 18 februari 2018 16:21

HIJKEN - Een kantoor unit die naast een landbouwschuur stond aan de Vorrelveenseweg in Hijken is zondagochtend tot de grond toe afgebrand.

 

Omdat hier ook een rietgedekt woonhuis stond is er opgeschaald naar middelbrand. De brandweer had het vuur snel onder controle. De kantoor unit brandde geheel af.

Brand in meterkast van huisartsenpraktijk Westerbork

Gemaakt: Maandag, 19 februari 2018 16:27

WESTERBORK – De brandweer rukte maandagmiddag uit naar de huisartsenpraktijk aan de Groene Weg in Westerbork. Daar was rookontwikkeling geconstateerd.

 

Het bleek dat in de meterkast kortsluiting was ontstaan waardoor een en ander was gaan smeulen. De brandweer had de brand snel onder controle. De schade bleef beperkt tot de meterkast.

 

De energie maatschappij zal de schade gaan herstellen. Daar de meterkast zich aan de achterzijde van het pand bevond hoefde niemand het pand te verlaten.

Gewonden bij brand in woning Beilen

Gemaakt: Dinsdag, 20 februari 2018 16:45

BEILEN - Bij een woningbrand in Beilen zijn twee gewonden gevallen waarbij één van de gewonden in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis in Groningen is vervoerd.

 

De brand brak omstreeks 15:30 uur uit in een woning aan de De Hultinge in Beilen. De traumahelikopter met aan boord een Mobiel Medisch Team kwam ter plaatse voor assistentie. Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niks bekend.

Gewonden bij ongeval op de A28 na klapband vrachtwagen

Gemaakt: Vrijdag, 23 februari 2018 16:03

HOOGHALEN – Op de A28 bij Hooghalen zijn vrijdag rond het middag uur twee personen gewond geraakt nadat de auto's met elkaar in botsing waren gekomen. Dit gebeurde nadat een vrachtwagen een klapband kreeg en een van de personenauto's moest remmen. Een achteropkomende automobilist botste toen achterop het remmend voertuig.

 

De vrachtwagen kwam drie kilometer verder op de A28 tot stilstand. De chauffeur raakte niet gewond.

Treinverkeer stil gelegd na gaslek in Assen

Gemaakt: Dinsdag, 27 februari 2018 15:28

ASSEN – In Assen op Graswijk is dinsdagmiddag 27 februari een gaslek ontstaan in de berm. Het energiebedrijf zal het lek gaan dichten.

 

Het treinverkeer tussen Assen en Beilen ligt vanwege het gaslek stil. De oorzaak van het lek is onbekend.

IJslaag op kanaal redt automobilist in Hooghalen

Gemaakt: Zondag, 04 maart 2018 14:11

HOOGHALEN - Aan het Kanaal Noordzijde in Hooghalen is zondag aan het eind van de ochtend een personenauto te water geraakt.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en belande via een boom in het water. Door de vorst van de afgelopen dagen lag er bij geluk een dikke ijslaag op het kanaal waardoor de auto niet kopje onder ging. Het voertuig bleef boven water en de bestuurder kon met droge kleren uit de auto stappen. De brandweer geassisteerd door duikers hebben een bestuurder van een personenauto uit het kanaal.

 

Het slachtoffer werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Brandweer rukt uit voor gaslucht bij woning in Drijber

Gemaakt: Vrijdag, 09 maart 2018 17:06

DRIJBER – Aan het Kanaal Oostzijde in Drijber is de brandweer vrijdagmiddag uitgerukt om metingen te verrichten in en om een woning.

 

De bewoonster belde de brandweer nadat er een gaslucht werd geroken. De brandweer heeft geen gas kunnen meten. Daar er in de buurt werkzaamheden waren geweest aan de gasleiding was de bewoonster bezorgt en had ze de brandweer gewaarschuwd.

Goede resultaten met afval scheiden: hoeveelheid restafval bijna gehalveerd!

Gemaakt: Woensdag, 14 maart 2018 17:57

MIDDEN-DRENTHE - Het is nu ruim een jaar geleden dat we zijn gestart met het nog meer en beter scheiden van het huishoudelijk afval. Ook het Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) afval is vanaf dat moment gescheiden van het overige afval. Wat heeft dat opgeleverd?

 

Geweldig resultaat

We hebben de cijfers van vorig jaar vergeleken met die van 2016. En wat blijkt: 76% van het huishoudelijk afval werd in 2017 gescheiden, waar het in 2016 nog 61% was. Daarnaast was er in 2017 141 kg restafval per persoon. In 2016 was dit 260 kg per persoon. Een geweldig resultaat waar we met z'n allen trots op mogen zijn!

 

Maar u ging verder dan alleen het scheiden van het PMD afval. Er is in 2017 iets meer oud papier, glas en textiel ingezameld dan in 2016. Weer een prima resultaat!

 

Ons doel

We willen met z'n allen deze goede trend voortzetten. Het (landelijke) doel van 75% gescheiden afval in 2020 is nu al bereikt maar hoe meer afval gescheiden wordt, hoe beter het is voor het milieu en de portemonnee. Het (landelijke) doel van maximaal 100 kg restafval per persoon per jaar in 2020 komt in zicht. Hier gaan we met elkaar aan werken!

 

PMD

We scheiden het afval goed, maar helaas treffen we in het PMD afval nog te vaak vervuiling aan. Er zit dan bijvoorbeeld hard plastic, medicijnen, tuinafval, textiel of papier in. Afval wat overduidelijk niet thuis hoort in de oranje container. Volg de instructies op de sticker op het deksel van de oranje container of kijk op www.middendrenthe.nl voor het beste resultaat van afval scheiden.

Automobilist in Hooghalen botst frontaal tegen boom

Gemaakt: Vrijdag, 16 maart 2018 15:15

HOOGHALEN - Op De Streek in Hooghalen is vrijdagmiddag 16 maart een automobilist frontaal tegen een boom gebotst. Vermoedelijk is de autobestuurder op het natte wegdek geslipt.

 

De automobilist raakte gewond bij de crash en is naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn auto raakte zwaar beschadigd en is door een berger meegenomen.

College Midden-Drenthe komt met voorstel voor Verzilverlening

Gemaakt: Vrijdag, 16 maart 2018 18:31

MIDDEN DRENTHE - Senioren met een eigen woning in Midden-Drenthe kunnen, als het aan het college ligt, gebruik maken van de 'Verzilverlening'. Met deze lening kunnen zij de overwaarde van hun huis gebruiken om aanpassingen te doen in hun koopwoning. Midden-Drenthe is de eerste gemeente in Drenthe die met deze lening komt.

 

"We stimuleren senioren in onze gemeente om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. De Verzilverlening is één van de middelen die daar aan kan bijdragen", aldus wethouder Dennis Bouwman.

 

Verzilverlening
Met de lening kunnen woningeigenaren aanpassingen laten doen aan bijvoorbeeld hun badkamer of keuken. Ook kunnen ze het geld gebruiken voor het maken van een slaapkamer op de begane grond. De lening bedraagt minimaal € 2.500,00 en maximaal € 40.000,00.

 

Geld in stenen
Wethouder Bouwman verwacht dat deze lening in een behoefte voorziet: "Bij veel senioren zit hun vermogen in het huis. Het is voor hen vaak erg moeilijk om geld te lenen bij de bank. Dat maakt het lastig om aanpassingen te laten doen aan de woning." De lening is een grote wens van de gemeenteraad. "In het nieuwe Woonplan wordt de lening genoemd als middel om senioren te helpen hun woning aan te passen. Ik ben blij dat we nu snel met een voorstel konden komen", aldus wethouder Bouwman.

 

Geen hogere woonlasten
Inwoners die gebruik gaan maken van de lening hoeven tijdens de looptijd van de lening niet af te lossen en betalen ook geen rente. Hierdoor ontstaan er geen extra woonlasten. De lening wordt afgelost tegelijk met de totale hypotheekschuld. Met deze lening wil het college senioren met een bescheiden inkomen en vermogen de mogelijkheid bieden geld te lenen voor woningaanpassingen.

 

Nieuw
De Verzilverlening is een nieuw product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Het is een alternatief voor de Blijverslening die in de praktijk niet goed werkte. De raad behandelt dit voorstel in de commissievergadering Zorg en Welzijn van 10 april 2018. Als de raad eind april instemt met het voorstel, kunnen senioren vanaf 1 mei de lening aanvragen.

Brandweer redt hondje bij woningbrand in Hooghalen

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 15:42

HOOGHALEN – In een woning aan de Hoofdstraat in Hooghalen ontstond maandagochtend brand op de bovenverdieping. Toen de brandweer arriveerde stond de hele woning vol rook.

 

Het is nog onbekend wat er precies in brand heeft gestaan. De brandweer heeft de brand geblust. De brandweer heeft nog een hondje uit de woning gered.

Bedrijfsleven en overheid binden de strijd aan tegen nep helpdeskmedewerkers

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 17:13

NEDERLAND - In de strijd tegen internationale helpdeskfraude slaan de overheid en elf private partijen de handen ineen. Gezamenlijk nemen zij technische en financiële maatregelen om de oplichtingspraktijken te verstoren en zo goed als mogelijk te voorkomen. Woensdag 28 maart hebben de betrokken partijen een speciaal daartoe bestemde intentieverklaring getekend.


Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.

 

Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.

 

Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

 

Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.

 

Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. 'De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.'

Voorverkoop abonnementen zwembad De Boskamp

Gemaakt: Maandag, 16 april 2018 17:46

WESTERBORK - Bent u van plan om een zwemabonnement voor de Boskamp in Westerbork te kopen? Kom naar de voorverkoop op dinsdag 24 en donderdag 26 april. Op die dagen kunt u tussen 16.00 tot 20.00 uur met 10% korting een periodekaart en bijbehorende bijkaart aanschaffen.

 

Net zoals vorig jaar organiseren we een voorverkoop van abonnementen aan de kassa van zwembad De Boskamp in Westerbork. Het zwembad gaat open op zaterdag 28 april a.s. Vanaf dat moment geldt het normale tarief.

 

Periode- en bijkaarten
De abonnementen zijn behalve in zwembad De Boskamp ook geldig in de overdekte zwembaden De Smelte in Smilde en De Peppel in Beilen.

 

Gratis entree!
Op zaterdag 28 april gaan de deuren van zwembad De Boskamp om 12.00 uur weer open. De toegang is in het openingsweekend van het nieuwe seizoen gratis!

 

Vorig seizoen
Vorig jaar werden tijdens de voorverkoop in totaal 400 abonnementen verkocht. Het zwembad trok in de zomer van 2017 ruim 25.000 bezoekers.