Laatste alarmering:
Datum 21|02 Tijd 19:06:54 (inci-10) Brandgerucht Koningin Julianastraat Smilde 038333 Prio Middel Eenheid | Smilde - TS 28-11 Brandweer Midden Drenthe Drenthe
vrijdag 23 februari 2018

Archief

Feestelijke middag rondom Spiekvijver in Beilen

Gemaakt: Donderdag, 31 augustus 2017 16:34

BEILEN - Op vrijdagmiddag 15 september om 14:30 uur laat wethouder Gert Jan Bent, samen met bestuurder Herman Odink van waterschap Drents Overijsselse Delta, nieuwe vissen zwemmen in de Spiekvijver in Beilen. Aansluitend is er voor kinderen van 4 tot 12 jaar een leerzame middag bij de Spiekvijver en dierenweide 'Het Stroomdal'.

 

"De Spiekvijver is helemaal opgeknapt, we hebben de vijver laten baggeren en ook de oevers zijn opgeknapt en opnieuw ingericht. Dat vinden we als gemeente en waterschap een feestje waard", aldus de wethouder. Met deze middag rondt de gemeente de opknapbeurt van de vijvers bij 't Spiek en De Made in Beilen af.

 

Leerzame middag

De gemeente Midden-Drenthe heeft, samen met het waterschap, Stichting Dierenweide Stroomdal, Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en JOGG Midden-Drenthe een educatief programma gemaakt voor de jeugd. Kinderen uit Beilen kunnen die middag vanaf 15:00 uur deelnemen aan allerlei activiteiten zoals visles, een klimaatspeurtocht, rondleidingen bij de dierenweide en waterdiertjes zoeken. Bij JOGG Midden-Drenthe kunnen kinderen een gezonde snack en drankje maken.

Ruim twee honderd deelnemers zwemmen in Assen tegen ALS

Gemaakt: Zondag, 03 september 2017 17:09

ASSEN – Ruim 200 deelnemers uit Assen en de Drentse regio doken zondagmiddag in het kanaal in Assen voor de eerste Local Swim Assen voor ALS. Volgens de eerste berekeningen is er al rond 100.000 euro aan sponsorgeld binnen gehaald.

 

In Amsterdam werd, ook zondag voor hetzelfde goede doel, de Cityswim gehouden. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een aandoening van het zwenuwstelsel.

Gebiedssafari voor (recreatie)ondernemers in Zuidwest Drenthe

Gemaakt: Maandag, 04 september 2017 16:55

REGIO - Op dinsdag 19 september 2017 organiseert gemeente De Wolden samen met de gemeenten Westerveld, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Meppel en de provincie Drenthe een gebiedssafari voor ondernemers en andere betrokkenen bij de vrijetijdseconomie. Het thema is: 'Fietstoerisme en kansen voor samenwerking in de vrijetijdssector'.

 

Fietsen en Rural Growth

Op het programma staan een bezoek aan wielerhotel Villavélo in Ootmarsum, dat zich richt op bezoekers die komen om te fietsen, wielrennen of mountainbiken. Daarna volgt een toelichting op het benutten van het fietsknooppuntensysteem 2.0 dat in Twente recent is herzien. Vervolgens krijgen deelnemers informatie over de manier waarop ondernemers het dorp Ootmarsum op de kaart zetten rondom het thema kunst, en met behulp van een toeristisch ondernemersfonds. En tot slot staan de kansen van 'Rural Growth' op het programma. Dit is een EU-project voor economische groei in het MKB in de toeristische sector. De provincie Drenthe participeert in dit project met de regio Zuidwest Drenthe.

 

De safari is per bus en inclusief catering. Het programma start om 14.45 uur op het parkeerterrein van het zwembad in Zuidwolde aan het Sportlaantje 6. Rond 21.00 uur arriveert de bus weer in Zuidwolde en is de safari afgelopen. Deelname is gratis.

 

Aanmelden

Aanmelden is verplicht vanwege de reservering van de bus en de catering. Dit kan tot en met 14 september 2017 in een e-mail naar: gemeente@dewolden.nl. Deelnemers die zich hebben aangemeld maar toch zijn verhinderd, kunnen zich afmelden op hetzelfde e-mailadres.

25.000e Bezoeker voor zwembad De Boskamp

Gemaakt: Maandag, 04 september 2017 20:08

WESTERBORK - Zwembad de Boskamp in Westerbork mocht afgelopen weekend de 25.000e bezoeker van dit seizoen begroeten! Ondanks het mindere weer van de afgelopen zomer wisten toch veel mensen het zwembad in Westerbork te vinden. De 25.000e bezoeker kan volgend seizoen gratis naar de Boskamp, zij kreeg een abonnement voor volgend jaar.

 

De Boskamp is vanaf 4 september gesloten. Maar mocht de temperatuur de komende weken nog oplopen tot 25 graden of meer, dan kunnen zwemliefhebbers gewoon terecht in het zwembad. Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Brommerrijder gewond bij aanrijding met auto in Beilen

Gemaakt: Dinsdag, 05 september 2017 16:07

BEILEN – Een brommerrijder is dinsdagochtend op De Holte in Beilen gewond geraakt nadat  de man in botsing was gekomen met een automobilist.

 

Het slachtoffer reed op het fietspad en werd over het hoofd gezien door de automobilist die het fietspad overstak vanuit een zijweg en De Holte op wilde rijden, met een aanrijding tot gevolg.

 

De brommerrijder werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De automobilist raakte niet gewond. Gezien de schade moest zowel de brommer al de auto worden afgesleept. De verkeers analisten van de politie deden onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Voortgang nieuwe burgemeester

Gemaakt: Woensdag, 06 september 2017 20:16

BEILEN - Hoe gaat het met de procedure rondom de komst van een nieuwe burgemeester in Midden-Drenthe?

 

Kandidaten konden tot eind juni solliciteren en er hebben in totaal 20 kandidaten gereageerd op de vacature.

 

Vertrouwenscommissie
In de afgelopen weken heeft de Commissaris van de Koning (CdK) de sollicitanten beoordeeld. Hij bespreekt alle sollicitanten met en beveelt een aantal kandidaten aan bij de Vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie bestaat uit de voorzitters van de fracties in de gemeenteraad, met wethouder Gerard Lohuis en de gemeentesecretaris als adviseur en de griffier als ondersteuning.

 

Planning
De Vertrouwenscommissie voert de komende tijd gesprekken met de kandidaten. Als alles volgens planning verloopt kan rond eind september een nieuwe burgemeester voorgedragen worden.

Aanhouding na bedreiging dankzij camerabeelden

Gemaakt: Donderdag, 07 september 2017 16:51

SMILDE - De politie heeft dinsdag 5 september een 43-jarige man uit Appelscha aangehouden op verdenking van bedreiging. Het is de politie gelukt de verdachte op te sporen mede dankzij een alerte getuige en particuliere camerabeelden.

 

Zaterdagavond 2 september probeerde iemand het geldkistje uit een verkoopkraampje langs de Kanaalweg in Smilde open te breken. De eigenaar zag dit gebeuren en sprak de dief aan. Hierop bedreigde de dief de eigenaar en ging er met een geldbedrag vandoor. De dief is nog even gevolgd, maar kon uiteindelijk toch ontkomen.

 

Gereedschap
De gealarmeerde politie heeft in de omgeving ook gezocht naar verdachte, maar deze op dat moment niet gevonden. Wel werd in de buurt van het geldkistje gereedschap gevonden wat bij de diefstal was gebruikt. Dit werd in beslag genomen voor nader onderzoek.

 

Belangrijke getuige
De verdachte was na het incident weggefietst in de richting van Assen. In Assen bleek een particulier te zijn die camerabeelden had, waarop de verdachte te zien was. Deze beelden zijn gedeeld onder de agenten, maar dat leverde niet direct herkenning op. Vervolgens meldde zich een getuige die vlak voor het incident een persoon had zien fietsen die voldeed aan het signalement. De getuige kende de identiteit van deze persoon. In overleg met de officier van justitie zijn de beelden ook aan deze getuige getoond, waarna de identiteit bevestigd kon worden.

 

Aanhouding
De verdachte kon vervolgens in zijn woning worden aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of de verdachte langer moeten blijven vastzitten.

 

Camera in beeld
De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera's geïnstalleerd zijn en wat zij 'zien', maakt de politie gebruik van een databank, genaamd 'Camera in Beeld'. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera's bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben.

Al 615 inbraken in provincie Drenthe in 2017

Gemaakt: Donderdag, 07 september 2017 20:25

DRENTHE - In de eerste acht maanden van 2017 zijn er in Drenthe 615 inbraken geweest. Dit blijkt uit analyse van nationale politiecijfers door Smartalarm Alarmsystemen (www.smartalarm.nl). Ook gemeentelijke verschillen in Drenthe werden door de leverancier van alarminstallaties onderzocht. Hieruit blijkt dat de meeste inbraken per inwoner worden gepleegd in de gemeente Hoogeveen.

 

Inbraken in Drenthe
In Drenthe waren er in de eerste acht maanden van dit jaar 802 pogingen tot inbraak. Hiervan was 77% succesvol voor inbrekers. 187 inbraken werden voorkomen en bleven bij een poging. Het is opvallend dat er sterke gemeentelijke verschillen bestaan rondom geslaagde inbraken in Drenthe.

 

Meeste inbraakpogingen in gemeente Emmen
Op provinciaal niveau in Drenthe kwamen de meeste inbraakmeldingen voor in de gemeente Emmen. Hier werden namelijk 144 inbraakpogingen gedaan, waarbij inbrekers in 99 gevallen succesvol waren. Ook in Hoogeveen (139), Assen (120) en Coevorden (74) werden dit jaar al veel inbraken en inbraakpogingen genoteerd.

 

Hoogste slagingspercentage in Borger-Odoorn
De hoogste slagingspercentages van inbrekers in Drenthe werden vastgelegd in de Gemeenten Borger-Odoorn (92,9%), Westerveld (87,5%), Coevorden (83,78%), Midden-Drenthe (81,82%) en Aa en Hunze (81,25%).

 

Aantal inbraken per inwoner in Drenthe
Kijkend naar het aantal inbraken per inwoner, valt een aantal gemeenten op dat ruim boven het provinciale gemiddelde zit. Hoogeveen staat met stip bovenaan. Hier is de kans op inbraak ruim anderhalf keer zo hoog (157,7% ten opzichte van het Drents gemiddelde). Ook in Coevorden (131,8%). Noordenveld (124,2%) en De Wolden (111,3%) is er een verhoogde kans op inbraak. Het volledige onderzoek is terug te vinden op onderzoekspagina: Alarm in Drenthe

Zet uw ideeën over het centrum van Beilen op de kaart!

Gemaakt: Maandag, 11 september 2017 20:00

BEILEN - Wat is er nodig om het centrum van Beilen ook in de toekomst aantrekkelijk te houden? Een vraag die we graag aan u als inwoner of bezoeker van Midden-Drenthe willen voorleggen.

 

Brinkstraat 3
Van 13 september tot 30 september ontmoeten wij u graag in de het pand aan de Brinkstraat nr. 3. Op woensdagen tussen 13.00 en 17.00 uur, op vrijdagen tussen 13.00 en 20.00 uur of op zaterdagen tussen 10.00 en 13.00 uur. Daar kunt u uw ideeën op kaarten van het centrum aangeven en gaan wij graag met u in gesprek over de toekomst van het centrum.

 

Praattafel
Bij supermarkt Jumbo staat op vrijdag 15 september van 13.00 tot 20.00 uur en op woensdag 20 september van 13.00 tot 18.00 uur een praattafel. Ook daar kunt u in gesprek over uw ideeën voor het centrum van Beilen.

Brandweer Beilen zoekt nieuwe collega’s!

Gemaakt: Dinsdag, 12 september 2017 19:56

BEILEN - De brandweer in Beilen zoekt vrijwilligers.

 

Wil je graag eens vrijblijvend kennismaken met de brandweer? De brandweerpost houdt op dinsdag 19 september van 19:30 tot 21:30 uur en zaterdag 23 september van 14:00 tot 16:00 uur twee inloopdagen waar je kennis kunt maken met het werk van de brandweer en de mensen van de post. Wil je meer informatie? Via de website vind je meer informatie.

Extra raadsvergadering voordracht te benoemen burgemeester

Gemaakt: Woensdag, 13 september 2017 20:45

BEILEN - Op maandag 18 september vergadert de gemeenteraad in een extra raadsvergadering. Vanaf 19.30 vergadert de raad in beslotenheid over de voordracht. Aansluitend wordt de voortdracht bekend gemaakt in een openbare raadsvergadering.

 

Deze vergadering begint rond 21.00 uur. Het exacte tijdstip hangt af van de duur van de besloten vergadering.

Koning Willem Allexander in zonnig Assen voor opening Blauwe As

Gemaakt: Vrijdag, 15 september 2017 16:12

ASSEN – Koning Willem Allexander heeft vrijdagmiddag de vaarroute de Blauwe As geopend. Hij vaart zelf een stukje mee van de sluis naar de havenkanaal.

 

Met het doortrekken van het Kanaal, vanaf de Havenkade naar de Vaart, wordt de vaarrecreatie van Assen flink uitgebreid. Hiermee wordt het centrum van Assen een aantrekkelijke bestemming in de vaarroute Meppel – Assen – Groningen.

20 september: inloopbijeenkomst ATB-park Terhorsterzand

Gemaakt: Vrijdag, 15 september 2017 17:19

BEILEN - Er zijn plannen om bij Terhorsterzand een ATB-park en ATB-routes te realiseren. Daarom houden de gemeente en ATB-Beilen een inloopbijeenkomst op woensdag 20 september van 18:30 tot 20:00 uur in het gemeentehuis in Beilen.

 

U kunt dan de conceptplannen bekijken. Tijdens de bijeenkomst zijn er medewerkers van de gemeente en leden van ATB-Beilen aanwezig waarmee u van gedachten kan wisselen over de plannen.


Van harte welkom!

Waarschuwing voor oplichting via Whatsapp

Gemaakt: Maandag, 18 september 2017 01:58

REGIO - De laatste weken komen er steeds meer meldingen van oplichting via WhatsApp.


De daders zoeken via open bronnen zoals Facebook, Instagram etc. naar relaties tussen mensen. Ze kiezen vervolgens een foto uit van iemand voor een fakeaccount op WhatsApp. Ze starten een fakeaccount op WhatsApp en zoeken vervolgens contact met bekenden van degene van wie zij de foto gebruiken.


Vaak beginnen ze met: ' Ik heb een nieuwe telefoon, dus sla mijn nieuwe nummer even op.


Dit is een pre-paidtelefoonnummer en dus een niet naar de verdachte te herleiden telefoonnumner.


Vervolgens creëeren de daders een band met hun slachtoffer(s) m.b.v. de informatie die de dader(s) van de social media afgehaald hebben. Hierna begint het aftroggelen van (veel)geld door te zeggen dat ze even krap zitten/schulden hebben maar snel rekeningen moeten betalen. Vaak zeggen de daders dat zij snel rekeningen moeten betalen van Pro Justitia en Menzis.


Het rekeningnummer waarnaar de slachtoffers het gevraagde geld(vaak honderden euro's)moeten overmaken is het rekeningnummer van een zogenaamde Moneymule(=geldezel). Dit is de katvanger die voor de dader zijn rekening ter beschikking stelt.


De dader vraagt ook of het slachtoffer nog even een foto maakt van de overboeking.


Momenteel behandelt een collega van onze teamrecherche samen met een collega-rechercheur elders uit het land bijna 100 aangiften waar deze werkwijze is gevolgd.
De totale schade bedraagt nu al €150.000.

 

Maak dus nooit geld over na een verzoek via Whatsapp en wees voorzichtig met het delen via social media.

Automobilist ernstig gewond bij botsing met boom in Hooghalen

Gemaakt: Donderdag, 21 september 2017 16:10

HOOGHALEN – Op de Streek in Hooghalen is donderdagmiddag een automobilist frontaal tegen een boom gereden. De brandweer heeft de bestuurder uit de auto moeten bevrijden.

 

Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Een Mobiel Medisch Team is per traumahelikopter ingevlogen om te assisteren.

 

Over de oorzaak nog niets bekend.

Drentse gemeenten lanceren website Spoed voor Jeugd Drenthe

Gemaakt: Zaterdag, 23 september 2017 18:45

DRENTHE - Speciaal voor kinderen en jongeren die direct hulp nodig hebben, is er sinds deze week de website www.spoedvoorjeugddrenthe.nl.

 

Spoed voor Jeugd is het provinciale meldpunt bij crisis in opdracht van de twaalf Drentse gemeenten. Het biedt zelf geen hulp, maar coördineert de hulpverlening van (jeugd)zorgaanbieders. Zo kan zo snel mogelijk de juiste zorg ingezet worden. 'Crises houden zich niet aan kantoortijden', aldus coördinerend wethouder Harmke Vlieg van Assen. 'Daarom is het belangrijk dat kinderen, jongeren en gezinnen direct op goede hulp en ondersteuning kunnen rekenen. Hoe dat in zijn werk gaat, staat helder uitgelegd op de nieuwe website.'

 

Hoe werkt Spoed voor Jeugd Drenthe?
Kinderen en jongeren kunnen zelf bellen, maar ook ouders, hulpverleners, huisartsen of de politie. Als het maar gaat over een kind, jongere en/of gezin in Drenthe. Wie belt naar telefoonnummer (0522) 279 946, krijgt een hulpverlener aan de telefoon. Die stelt vragen om erachter te komen wat er aan de hand is en wie het beste kan helpen. Binnen een half uur wordt een plan gemaakt en de juiste mensen ingeschakeld.

 

Buiten kantoortijden
Spoed voor Jeugd Drenthe helpt bij een crisis die is ontstaan door gedrags- of opvoedproblemen, gezinsproblemen of psychische problemen. Juist op de momenten dat instellingen gesloten zijn: 's morgens voor 09.00 uur, 's middags na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen, dag en nacht.


Is dringend hulp nodig tijdens kantooruren, dus van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur? Dan zijn de gemeenten via hun eigen telefoonnummers de eerste aanspreekpunten. Het telefoonnummer van Spoed voor Jeugd Drenthe is op dat moment niet in gebruik.

 

Samenwerkingspartners
Spoed voor Jeugd Drenthe is een samenwerkingsverband van jeugdhulporganisaties Accare, Ambiq, De Trans, GGZ Drenthe, Jeugdbescherming Noord, Promens Care, Veilig Thuis Drenthe, Jeugdhulp regio Drenthe en Yorneo. Spoed voor Jeugd Drenthe is opgezet in opdracht van en in samenwerking met de Drentse gemeenten.

Dodelijk ongeval in dichte mist op de N381 tussen Beilen en Westerbork

Gemaakt: Zondag, 24 september 2017 04:27

BEILEN - Bij een aanrijding tussen twee personenauto's op de N381 is zaterdagnacht een 24-jarige man uit Harkema om het leven gekomen.

 

Hij reed rond kwart over een vanuit de richting Beilen in de richting van Emmen en botste frontaal op een tegemoetkomende auto met vier inzittenden. Deze raakten alle vier gewond en zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Het ongeluk is vermoedelijk ontstaan doordat de man uit Harkema op de linkerweghelft reed. De andere bestuurder, een 60-jarige man uit Hoogersmilde, kon hem niet ontwijken. De drie inzittenden komen ook uit Hoogersmilde. De N381 is tot aan de ochtend afgesloten geweest in verband met de afhandeling van dit ongeval.

Lichaam van vermiste 18-jarige Ellen Drost gevonden in Spier

Gemaakt: Zondag, 24 september 2017 17:29

SPIER - De politie heeft vanmiddag aan De Steegde in een sloot naast de weg het lichaam gevonden van een 18-jarige vrouw uit Pesse. Ze was eerder op de dag als vermist opgegeven door familie nadat ze afgelopen nacht niet thuis was gekomen.

 

Kort na het aantreffen kon ze worden geïdentificeerd. Intussen is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. Op de vindplaats is een sporenonderzoek verricht. In de loop van de middag heeft zich een automobilist bij de politie gemeld, een 24-jarige inwoner van Ruinerwold. Hij meldde dat hij in de omgeving waar het lichaam is gevonden afgelopen nacht op deze weg 'iets had geraakt' met zijn auto. De man is aangehouden en zijn voertuig is in beslag genomen en wordt op sporen onderzocht.

Gaslek na graafwerkzaamheden in Zwiggelte

Gemaakt: Dinsdag, 26 september 2017 15:42

ZWIGGELTE – Aan de Hoofdstraat in Zwiggelte is dinsdagochtend een gasleiding lekgeraakt. De brandweer kwam ter plaats om het lek te beveiligen. Het ging om een zogenaamde middelleiding.

 

De lekkage ontstond na graafwerkzaamheden. Enexis heeft het lek gedicht.

Vrachtwagen met boomstammen raakt van de A28 bij Beilen

Gemaakt: Dinsdag, 26 september 2017 15:50

BEILEN – Op de A28 bij Beilen is dinsdag 26 september een vrachtwagen met boomstammen van de weg geraakt en op zijn kant in de berm tot stilstand gekomen. De chauffeur werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

 

De brandweer heeft ter plaatse hulp verleend. Over de oorzaak is niets bekend. Door het ongeval was er verkeershinder op de A28 omdat het verkeer over één rijbaan werd geleid.

Overheid start met verspreiding jodiumtabletten

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 19:27

COEVORDEN - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verspreidt vanaf 10 oktober uit voorzorg jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Zo ook in veel gemeenten in het oosten van het land. Vlak over de grens bij Lingen staat namelijk een kerncentrale. De tabletten worden per post verzonden. Bij de tabletten zit ook een brochure met informatie.


Waarom
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Dat kan door inademen in de schildklier terecht komen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium. Er komt dan minder radioactief jodium in de schildklier. Dit verkleint de kans op schildklierkanker bij jonge mensen. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Bij een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd.

 

Wie
De jodiumtabletten worden per post verzonden naar huishoudens met:

  • kinderen tot 18 jaar die binnen 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen
  • inwoners tussen de 18 en 40 jaar die binnen 20 kilometer afstand van een kerncentrale wonen

 

Kinderen hebben de meeste kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium. Jongere mensen tussen de 18 en 40 lopen minder risico. Dat verklaart het verschil in afstanden.

 

Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet. De schadelijke bijwerking is op die leeftijd groter dan de kans op schildklierkanker.

 

Zwangere vrouwen kunnen zichzelf en hun ongeboren kind beschermen door zelf de vereiste dosis jodiumtabletten in te nemen. Vanaf de tweede week van oktober zijn die tabletten verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De adviesprijs is € 2,95. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij de verloskundige, de gynaecoloog of huisarts.

 

Wanneer
Als er een kernongeval gebeurt is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Dat hoeft alleen als er een wolk met radioactief jodium in de buurt komt. Daarom moeten de jodiumtabletten pas worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. Dat gebeurt via:

Motorrijder ernstig gewond na val op de A28 bij Beilen

Gemaakt: Zondag, 01 oktober 2017 15:45

BEILEN – Een motorrijder is zondagochtend 1 oktober ter hoogte van Beilen op de A28 ten val gekomen en ernstig gewond geraakt.

 

De motorrijder kwam van het tankstation en bij het oprijden van de A28 ging het mis en kwam de motorrijder ten val. In Beilen ontmoette het traumateam de ambulance met het slachtoffer voor medische assistentie. Hierna werd de ernstig gewonde man naar het UMC in Groningen overgebracht.

Bewoonster ademt rook in bij woningbrand in Wijster

Gemaakt: Maandag, 02 oktober 2017 20:48

WIJSTER – Maandagavond werd er een woningbrand gemeld aan de Goorn in Wijster. Toen de brandweer arriveerde stond het huis vol rook.

 

De bewoonster werd in de ambulance behandeld omdat ze te veel rook heeft ingeademd. Ze hoefde niet naar het ziekenhuis. Wat er precies aan de hand is en wat de brand heeft veroorzaakt is nog onbekend.

Auto ramt hek van skatebaan in Beilen

Gemaakt: Dinsdag, 03 oktober 2017 17:01

BEILEN - Bij een ongeval op de Eursingerweg in Beilen is dinsdagmiddag een personenauto dwars door het hek van de skatebaan gereden. Bij het ongeval raakte de bestuurster gewond.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurster de macht over het stuur kwijt en belandde op de verkeerde weg helft, ramde het hek en kwam op de skatebaan tot stilstand. Op het moment van het ongeval waren er geen kinderen aanwezig op de skatebaan. Het slachtoffer is opgevangen in de ambulance.

Zwembaden in Midden-Drenthe 5 oktober extra geopend en aantrekkelijke herfstvakantieactie

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 20:17

MIDDEN DRENTHE - Zwembad de Smelte in Smilde is donderdag 5 oktober van 11.45 tot 13.30 uur extra geopend voor recreatief zwemmen. Ook zwembad De Peppel in Beilen is 5 oktober extra geopend voor recreatief zwemmen: van 10.00 tot 12.30 uur.

 

Tijdens de herfstvakantie kun je in de zwembaden voor een aantrekkelijke prijs zwemmen: twee personen betalen dan voor de prijs van één! Welkom!

Jaguar raakt van de weg op de A28 bij Hooghalen

Gemaakt: Donderdag, 05 oktober 2017 17:36

HOOGHALEN - Bij een eenzijdig ongeval is op de A28 ter hoogte van Hooghalen is een Jaguar achter de vangrails beland.

 

Door nog onbekende oorzaak kwam de Jaguar met zijn wielen in de berm en belandde via de sloot achter de vangrails. De bestuurder is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Inwoners Midden-Drenthe maken kans op winnen 50.000 liter drinkwater

Gemaakt: Maandag, 09 oktober 2017 21:50

De gemeente Midden-Drenthe gaat, samen met waterschap Drents Overijsselse Delta en drinkwaterbedrijf WMD inwoners en ondernemers vragen de enquête 'Ons water' in te vullen. Door mee te doen, maken vijf inwoners kans op het winnen van 50.000 liter drinkwater.

 

De drie partijen willen graag weten hoe inwoners het water- en rioolsysteem ervaren zodat ze kunnen inspelen op problemen. Ook is het doel van de vragenlijst om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het drinkwater. Daarnaast willen de partijen weten in hoeverre inwoners bereid zijn om zelf bij te dragen aan het terugdringen van waterproblemen die het gevolg zijn van klimaatveranderingen.

 

Uitkomsten
De uitkomsten van de enquête gaan de gemeente, het waterschap en WMD gebruiken bij het maken van beleid. "Waar mogelijk lossen we problemen die uit de vragenlijst naar voren zijn gekomen direct op", aldus wethouder Gerard Lohuis van de gemeente.

 

Samenwerking
De gemeente heeft bij het maken van de vragenlijst samenwerking gezocht met het waterschap en WMD. "We hebben allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden als het gaat om water maar we kunnen elkaar ook helpen en versterken. Om die reden hebben we samen een enquête gemaakt", aldus de wethouder.

 

Start in Smilde
Wethouder Gerard Lohuis, dagelijks bestuurder Karst Spijkervet van het waterschap en algemeen directeur Leo Hendriks van WMD zijn op woensdagmiddag 18 oktober a.s. bij het winkelcentrum in Smilde. Zij gaan mensen vragen de enquête ter plekke of thuis in te vullen.

 

Deelname
U kunt vanaf woensdag 18 oktober a.s. de enquete via www.middendrenthe.nl invullen. Onder de deelnemers verloten de partijen 5 x 50.000 liter Drents drinkwater ter waarde van € 50,00. De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht van de WMD. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Sahara zand en bosbranden kleuren lucht rood

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 17:27

NEDERLAND - De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het hele land is de lucht gevuld met fijne zanddeeltjes uit de Sahara. Daarbij zit ook rook afkomstig van de bosbranden in Spanje en Portugal. Hierdoor is de zon opvallend rood en hebben we een bruinige gloed aan de horizon.

 

Rook en zand in de lucht komt vaker voor, maar de combinatie van beiden in deze hoeveelheden is volgens MeteoGroup uniek te noemen. De stof en rook zijn zo dik, dat de zon moeite heeft om er doorheen te komen. Daardoor is er in de grijze lucht een sinaasappelkleurige zon te zien.

 

Heeft u vandaag een mooie foto gemaakt van de mysterieuze zon? Voeg uw foto toe via reacties!

Bestuurder auto uit wagen geknipt na ongeval in Nieuw-Balinge

Gemaakt: Woensdag, 18 oktober 2017 15:12

NIEUW-BALINGE – Op de Haarweg in Nieuw-Ballinge is woensdagochtend een automobilist van de weg geraakt en met de zijkant van de wagen tegen een boom tot stilstand gekomen. De brandweer moest de man uit zijn voertuig knippen waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis werd overgebracht.

 

De automobilist kwam in botsing met een tracktor en raakte vervolgens dusdanig uit koers dat het voertuig een boom raakte en op de kant tot stilstand kwam. Ook raakte er nog een derde auto beschadigd bij het ongeval. De verkeersanalisten van de politie leggen ter plaatse de sporen vast.

Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk meer werk maken van een (bijna) afvalvrije regio

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 20:20

REGIO - De Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk inzetten op het verder terugdringen van het huishoudelijk restafval in Drenthe. Door samenwerking willen de partijen in 2020 voldoen aan de landelijke afspraken in de omslag van afval naar grondstof. Tegelijkertijd willen de partijen nieuwe banen creëren rondom nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten in Drenthe, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor het bekrachtigen van de samenwerking ondertekenden de bestuurders van de Drentse gemeenten en Area donderdag 19 oktober het manifest Drenthe van afval naar grondstoffen; Samen op weg naar gemiddeld 100 kg huishoudelijk restafval in Drenthe.


Samen sterker
De Drentse samenwerking laat ruimte voor elke individuele gemeente om het eigen afvalbeleidsplan uit te voeren. Bert Bouwmeester, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg VDG Milieu Energie en Mobiliteit, zegt hierover: "Gezamenlijk zijn we sneller in staat om de omslag van afval naar grondstof in Drenthe te maken en daar bovendien meer voordelen uit te halen voor iedereen in de regio." Dat het manifest voortkomt uit een symposium van MarkeRein, het samenwerkingsplatform van de twaalf gemeenten en Area, vindt Bouwmeester tekenend. "Drenthe is klaar voor de volgende stap in de omslag naar een circulaire economie: het gezamenlijk onderzoeken en benutten van nieuwe kansen die onze regio kunnen versterken."

 

In de afgelopen periode zetten veel gemeenten al individueel in op het verbeteren van de afvalscheiding en het reduceren van het huishoudelijk restafval. Zo voerden sommige gemeenten een PMD-container in (voor de inzameling van Plastic en Metalen verpakkingen en Drankenkartons), werden pilotprojecten als 100-100-100 gestart en werden campagnes uitgerold om inwoners te stimuleren en ondersteunen in het scheiden van afval. In 2016 leidde dit in Drenthe tot gemiddeld 231 kg restafval per inwoner en een afvalscheiding van 58 procent. Door nu gezamenlijke ambities en doelstellingen te onderschrijven en hierin zoveel mogelijk regionale maatregelen te treffen, ook in VDG-verband, willen de gemeenten en Area deze prestaties aanzienlijk verbeteren: naar maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75 procent afvalscheiding in 2020. Deze doelen zijn conform de landelijke afspraken in het Publiek Kader Huishoudelijk Afval 2025 en het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk afval.

 

Regionale maatregelen
Het regionaal onderzoeken en benutten van nieuwe inzamelstructuren – zoals voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal – en het gezamenlijk ontwikkelen van eenduidige communicatie – op eenzelfde manier inwoners informeren en stimuleren – worden gezien als belangrijke stappen naar een (bijna) afvalvrij Drenthe. Uiteindelijk willen de gemeenten en Area toe naar slechts 30 kg restafval per inwoner per jaar. Daarnaast zullen de twaalf gemeenten en Area gezamenlijk een steviger positie hebben aan de onderhandelingstafel in verkenningen met regionale en landelijke producenten. Naar verwachting kunnen daardoor ook betere afspraken worden gemaakt over nieuwe werkgelegenheid en een hogere arbeidsparticipatie in de regio, voortvloeiend uit nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten.