Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 00:12:27 Loos Alarm Ap30 Ggz Drenthe Gebouw Weijerd Altingerweg Beilen Prio Eenheid | Beilen - Blusgroep A Brandweer Midden Drenthe...
maandag 21 januari 2019

VRIJDAG 16|03

College Midden-Drenthe komt met voorstel voor Verzilverlening

Inwoners die gebruik gaan maken van de lening hoeven tijdens de looptijd van de lening niet af te lossen en betalen ook geen rente

MIDDEN DRENTHE - Senioren met een eigen woning in Midden-Drenthe kunnen, als het aan het college ligt, gebruik maken van de 'Verzilverlening'. Met deze lening kunnen zij de overwaarde van hun huis gebruiken om aanpassingen te doen in hun koopwoning. Midden-Drenthe is de eerste gemeente in Drenthe die met deze lening komt.

 

"We stimuleren senioren in onze gemeente om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. De Verzilverlening is één van de middelen die daar aan kan bijdragen", aldus wethouder Dennis Bouwman.

 

Verzilverlening
Met de lening kunnen woningeigenaren aanpassingen laten doen aan bijvoorbeeld hun badkamer of keuken. Ook kunnen ze het geld gebruiken voor het maken van een slaapkamer op de begane grond. De lening bedraagt minimaal € 2.500,00 en maximaal € 40.000,00.

 

Geld in stenen
Wethouder Bouwman verwacht dat deze lening in een behoefte voorziet: "Bij veel senioren zit hun vermogen in het huis. Het is voor hen vaak erg moeilijk om geld te lenen bij de bank. Dat maakt het lastig om aanpassingen te laten doen aan de woning." De lening is een grote wens van de gemeenteraad. "In het nieuwe Woonplan wordt de lening genoemd als middel om senioren te helpen hun woning aan te passen. Ik ben blij dat we nu snel met een voorstel konden komen", aldus wethouder Bouwman.

 

Geen hogere woonlasten
Inwoners die gebruik gaan maken van de lening hoeven tijdens de looptijd van de lening niet af te lossen en betalen ook geen rente. Hierdoor ontstaan er geen extra woonlasten. De lening wordt afgelost tegelijk met de totale hypotheekschuld. Met deze lening wil het college senioren met een bescheiden inkomen en vermogen de mogelijkheid bieden geld te lenen voor woningaanpassingen.

 

Nieuw
De Verzilverlening is een nieuw product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Het is een alternatief voor de Blijverslening die in de praktijk niet goed werkte. De raad behandelt dit voorstel in de commissievergadering Zorg en Welzijn van 10 april 2018. Als de raad eind april instemt met het voorstel, kunnen senioren vanaf 1 mei de lening aanvragen.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie