Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 00:12:27 Loos Alarm Ap30 Ggz Drenthe Gebouw Weijerd Altingerweg Beilen Prio Eenheid | Beilen - Blusgroep A Brandweer Midden Drenthe...
maandag 21 januari 2019

WOENSDAG 25|04

Stille tochten in Midden-Drenthe

Op vrijdag 4 mei worden er in het kader van de Nationale herdenking in onze gemeente Stille Tochten gehouden. De Stille Tochten zijn in de kernen Beilen, Westerbork en Smilde. Er is een aparte tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De comités uit de verschillende dorpen nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

 

Westerbork

In Westerbork begint de Stille Tocht met een bijeenkomst om 10.00 uur in de Stefanuskerk. Kerk open vanaf 09.30 uur. Burgemeester M.F.V. Damsma vertegenwoordigt de gemeente Midden-Drenthe. Muziekvereniging Het Orkest onder leiding van Jordy Overbeek en jeugdleden van het 4 mei comité Westerbork verlenen hun medewerking aan de herdenking.

De Stille Tocht begint om 10.30 uur met een bloemlegging bij het Algemeen Oorlogsmonument aan de Hoofdstraat. Tijdens de herdenking bij het Algemeen Monument wordt stilgestaan bij hen, die waar ook ter wereld, hun leven lieten in een strijd voor de vrijheid. Vanaf het Algemeen Monument gaat de Stille Tocht naar het Indië Monument. Bij het Indië Monument wordt gesproken en bloemen gelegd. Vervolgens gaat de Stille Tocht langs de oorlogsgraven, waar door jongeren uit Westerbork namen worden gelezen en bloemen gelegd. Vervolgens worden er rozen gelegd bij de 4 Stolpersteine in de voormalige gemeente Westerbork. Na afloop van de Stille Tocht is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in de Stefanuskerk.

 

De Stille Tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint om 19.00 uur bij de slagboom op het terrein. Burgemeester M.F.V. Damsma vertegenwoordigt de gemeente Midden-Drenthe. De route voert naar het monument van Ralph Prins, waar de plechtigheden plaatsvinden.

 

Beilen

In Beilen begint de Stille Tocht met een bijeenkomst in het Wilhelmina Zalencentrum, aanvang 18.25 uur. Wilhelmina Zalencentrum open vanaf 18.00 uur. De gemeente Midden-Drenthe wordt vertegenwoordigt door wethouder de heer G.J. Bent. Leerlingen van CBS De Eshorst, G.A. de Ridderschool, CBS prinses Beatrixschool, Mr. Harm Smeengeschool en CSG Beilen, Muziekvereniging AMDG, het Rode Kruis en de Koninklijke Marechaussee verlenen hun medewerking aan de herdenking. Aansluitend aan de bijeenkomst begint onder begeleiding van tamboers van de Christelijke muziekvereniging AMDG om 19.15 uur de Stille Tocht vanaf het Wilhelmina Zalencentrum. Tijdens de route is er een korte plechtigheid bij het Marechaussee Monument. Vervolgens gaat de route door de kern van Beilen, waar veel Joodse gezinnen zijn weggevoerd naar concentratiekampen. Ook enkele verzetsmensen woonden hier. Voor de Joodse gezinnen en de verzetsmensen zijn in 2015 Stolpersteine gelegd. Bij de Stolpersteine worden door leerlingen van het CSG rozen gelegd.

 

Voor minder valide mensen is er de mogelijkheid om bij de ingang van de 1e begraafplaats (oude begraafplaats) nabij de Stefanuskerk, zich bij de stoet aan te sluiten.

De Stille Tocht gaat via de ingang van de oude begraafplaats naar het Oorlogsmonument, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. De bloem- en kransleggingen bij de oorlogsgraven en monumenten op de begraafplaats vinden na de herdenking bij het Oorlogsmonument plaats.

 

Na afloop van de plechtigheden is er in het Wilhelminagebouw gelegenheid tot het drinken van een kop koffie.

 

Smilde

In Smilde begint de Stille Tocht om stipt 19.00 uur met een herdenkingsbijeenkomst in De Koepelkerk. Namens de gemeente spreekt wethouder, de heer D. Bouwman een openingswoord. Leerlingen van obs De Meenthe en cbs De Wingerd, beide uit Bovensmilde en de heren K. van der Kolk en A. Dekker, verlenen medewerking aan deze herdenking.

De Stille Tocht start om 19.45 uur bij Het Kompas aan de Veenhoopsweg. Tijdens de Stille Tocht worden bloemen en kransen bij de Smildeger monumenten gelegd. Dit jaar staat het Joodse monument centraal. Na de Stille Tocht is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in Het Kompas.

 

Organisatie

De organisatie van de Stille Tochten is in handen van de 4 mei comités van Westerbork, Beilen en Smilde.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie